De Vlinderbalg verduurzaamt

De Vlinderbalg verduurzaamt

De Vlinderbalg verduurzaamt

7 juni 2023

De Vlinderbalg verduurzaamt

Varen in het prachtige Lauwersmeergebied betekent genieten van een uniek en bijzonder natuurgebied en vogelparadijs. De verduurzaming van de toeristische sector in dit gebied is een actueel thema. Sinds het vaarseizoen 2023 vaart de Vlinderbalg duurzamer dan voorheen. 

Het 95 jaar oude schip wordt voor de voortstuwing aangedreven door een dieselmotor. De stroom die nodig is aan boord werd tot nu toe opgewekt door een extra motor, de generator. In de winter van 2022/2023 is het schip voorzien van twaalf zonnepanelen op het dak. Deze panelen voorzien in de stroombehoefte aan boord. Denk hierbij aan de verlichting, de koeling en stroom die nodig is in de keuken en de kajuit. Door deze omschakeling is de generator niet meer nodig. Dit scheelt voor de helft in verbruik van diesel en uitlaatgassen.

In de machinekamer is een flink accupakket geïnstalleerd om de stroom van de zonnepanelen op te slaan. Als de zon niet schijnt, is er dan nog steeds stroom beschikbaar. Dit scheelt ook aanzienlijk in het gebruik van walstroom voor de wal. De Vlinderbalg vaart groen de toekomst tegemoet.